Gameloper'a Hoş Geldiniz!

Gameloper, oyun geliştiriciler için oluşturulmuş bir topluluktur. Unity, Unreal Engine ve Godot gibi oyun motorları hakkında bilgi paylaşabilir, sorular sorabilir ve ücretsiz assetler keşfedebilirsiniz.

Hemen Kayıt Ol!

Geliştirici Koltuğunda 2027: Boş Hayalleri Bırakalım

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan masar
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

masar

Administrator
Yönetici
Geliştirici Koltuğunda 2027: Boş Hayalleri Bırakalım
Sektörün içinden, filtresiz bakış

Sektörde on yılı devirdim, çok şey gördüm. Ama 2027'ye doğru giderken esen rüzgar başka. Artık öyle "kurs bitirdim, junior oldum" devri falan kalmadı. Masaya oturduğunda karşında kod yazan bir robot değil, senin o kodu yönetip yönetemeyeceğini tartan bir sistem olacak. Hazır mısın buna? Pek sanmıyorum.

Kod Mu Yazıyorsun Yoksa Sadece Prompt Mu?

Şu anki tartışma belli: "AI her şeyi yapıyor zaten." Yapıyor mu gerçekten? Bir envanter sistemi kurarken AI'ya 400 satır yazdırırsın, eyvallah. Ama runtime'da o bellek yönetimi (memory management) patladığında ya da race condition baş gösterdiğinde AI sadece suratına bakar. Junior arkadaşlar bunu çok atlıyor. Temel veri yapılarını, algoritmaları bilmeden prompt girmek; ehliyetsiz tır kullanmaya benziyor. Bi noktada o duvara çarpacaksın.

İşim artık boilerplate kodla uğraşmak deil. O angarya bitti. Ama mimariyi kim kuracak? Sen. Peki sen bu kararı nasıl veriyorsun? Sırf ekran güzelleşsin diyemi yoksa gerçekten performans için mi?

Teknik Saçmalıklar ve Gerçekler

Neural Rendering ve AI Upscaling artık standart. DLSS 5.0 falan derken mevzu bambaşka yere gitti. Nvidia'nın bloglarını okumuyosan zaten bu işi bırak. Web-Native tarafı da bi yandan sıkıştırıyor. WASM gelişiyle build süreleri düştü ama her projeyide Web'e taşıyamazsın. AAA simülasyon kasmak hala ciddi donanım ve mühendislik istiyo. Sağa sola her yere procedurallık eklediler şimdi. Elle level tasarlayan adam artık antikacı sayılır.

AI Sektörü Bitirmedi, Tembelleri Ayıkladı

"AI geldi işimiz bitti" diyen grup genelde kendini gram geliştirmeyen, sadece kopyala yapıştır yapan tayfa. Ben net söylüyorum: SADECE kod yazan adamın devri kapandı. Artık bir "Deneyim Mimarı" olman lazım. Eskiden shader için saatlerce matematik kasardık, şimdi modeli anlatıyoruz makineye. Ama ışığın kırılma indisinden haberin yoksa, o makine sana ancak parlayan bi çöp verir.

Bakın burası çok kritik: Junior ilanları azalıyor. Sektör kendi bindiği dalı kesiyo farkında değil. Yeni nesil yetişmezse ilerde o senior koltuklarında kim oturacak?

Sizce 2027'de hala Unreal'ın kucağına mı düşeceğiz yoksa Godot gibi açık kaynaklı yapılar mı masayı dağıtacak? Ben Godot'nun bu hantallığı yıkacağını düşünüyorum ama bakalım zaman ne göstercek.

Öne çıkmak istiyosan asenkron programlamaya ve multi-core optimizasyona aban. Unity falan diye kendini kısıtlama, motorlar gelip geçici. Mühendislik baki kalır.

Geri