Gameloper'a Hoş Geldiniz!

Gameloper, oyun geliştiriciler için oluşturulmuş bir topluluktur. Unity, Unreal Engine ve Godot gibi oyun motorları hakkında bilgi paylaşabilir, sorular sorabilir ve ücretsiz assetler keşfedebilirsiniz.

Hemen Kayıt Ol!

Geliştiricilik Ölüyor mu Yoksa Kabuk mu Değiştiriyor?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan masar
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

masar

Administrator
Yönetici
Geliştiricilik Ölüyor mu Yoksa Kabuk mu Değiştiriyor?

Selamlar. 2030 yılına dair vizyon kasan çok ama işin mutfağında nelerin yanacağını kimse söylemiyo. Sektörde on yılı devirdik, 2024'te dert ettiğimiz çoğu şey o zaman çöp kutusunda olacak. Hazırsanız geleceğe dair birkaç sert tahminim var.

AI Dostun Değil, Mecburiyetin

Şu AI kod yazacak mı korkusunu bi kenara bırakın artık. 2030'da Update() içinde tırmalamak amelelik sayılacak. Kod yazmak teknik bi beceriden ziyade makinelerle el sıkışma protokolü haline geliyo ztn. Biz artık sistem mimarıyız.

NPC yolu için algoritma kasmak yerine karakterin psikozlarını tanımlayıp gerisini sisteme bırakıcaz. Çoğu gamedev bunu anlamıyo ama programcı dediğin adam artık sadece mimariyi kurup küratörlük yapan birine evriliyor. Peki sen bu kadar sorumluluğu almaya hazır mısın? Yoksa hala syntax ezberleyip kendimi geliştiriyorum diye mi kandırıyosun?

Build Almak Tarih Oluyor

Oyun motorları 2030'da muhtemelen cloud tabanlı bi yapıya geçecek. O eski devasa dosya boyutları, saatlerce süren build alma muhabbetleri tamamen bitecek diyebilirim. Runtime her şeydir.

Sektörde şöyle bi yanılgı var; AI gelince motorlar ölecek sanıyorlar. Aksine, düşük gecikmeli veri senkronizasyonu her zamankinden daha kritik. Unreal Engine 6 ya da her neyse, o zamanın O3DE gibi açık kaynaklı yapıları modüler bi yapıya bürünecek. Solo devler için altın çağ geliyo ama rekabet de leş gibi artıcak haliyle. Eskiden 50 kişinin aylarca uğraştığı AA işleri, tek bi adam AI pipeline'larıyla halledebilecek.

"2030'da değerli olan şey hangi dilde uzman olduğun değil, bi problemi en küçük parçasına bölüp o mimariyi kurma zekandır."

Sanatın Ruhu ve İçerik Fabrikaları

Her şey otomatize olunca sanat ölecek mi? Bence sektör ikiye ayrılacak. Bi tarafta AI ile seri üretim yapan, ruhsuz içerik fabrikaları; diğer tarafta ise her pixelini eliyle işleyen dijital zanaatkarlar. Ben şahsen teknolojiyi sanatına köle edenlerin kazanacağını savunuyorum.

Bu vizyonun gerçekleşmesi için internet hızının ve donanımların uçması lazım, bu da her bölgede yemez. Ama oyunun kuralı değişti bi kere. Geliştiriciler ekran koordinatlarıyla değil hacimsel verilerle düşünmek zorunda kalacak.

Sizce 2026'da junior bi arkadaşın ilk işi oturup C# kasmak mı olmalı yoksa sistem tasarımına kafa yormak mı? Bence dilleri boşverin, mantığı çözemeyen o dünyada yok olur gider.

Geri